Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republičkoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Žene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavaštvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vašu stranicu
Vaša Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
Konferencija
Mali Kabinet
Veliki Kabinet
Lider
Predsjednik
Rizničar
Portparol
Utemeljivač
Počasni Predsjednik
 
Opštinski Odbori


 


   

Utemeljivač

[Biografija] [Privatno] [Uloga] [Članci i Izvještaji] [Intervjui]
[Konferencije, Skupovi] [Arhiva Slika]


Slavko Perović u intervjuu za Dnevnik, 7. Jun 2002. godine

Put za demokratsku tranziciju treba da bude popločan demokratskim procesima koji bi trebali da oslobode maksimum pozitivnih energija u jednom društvu

Gospodine Peroviću, da li će liberali podržati manjinsku vladu DPS i SDP, u slučaju da ne bude postignut kompromis oko novog mandatara, s obzirom da ste izričiti da Vujanović ne može ponovo biti premijer a da DPS ne želi da kandiduje nikog drugog sem njega?

- Ne, liberali neće podržati manjinsku vladu DPS i SDP. Taj, veoma rijedak oblik podrške jednoj vladi liberali su praktikovali sa Đukanovićevom koalicijom skoro godinu dana samo zbog toga da bi Crna Gora dobila obećani referendum. Taj referendun su obećali i na njega se zakleli kako kongres DPS-a koji je promijenio stranački program i umjesto Jugoslavije depeesovski se zakleo da će ostvariti nezavisnost Crne Gore i to u maju ove godine, tako i čelnici te partije gospoda Vujanović, Marović i Đukanović. Umjesto nezavisnosti, imamo ustavnu povelju, zajedničku državu i iste ljude na vlasti. Tim zakletvama htjelo je, a nije moralo, da povjeruje i većinsko biračko tijelo. Međutim, nama su stvari bile jasne još 1997. g. kada je došlo do raskola u DPS-u. Znali smo da se Đukanović mora okrenuti manipulaciji crnogorskog biračkog tijela ako želi ostati u sjedlu, baš kao što je sve do tada, bratski, godinama manipulisao srpsko biračko tijelo u Crnoj Gori. Mi smo prevaru vidjeli već tada, činjeli smo sve moguće i nemoguće da se ona uoči. Takođe, ona je našim političkim djelovanjem postala vidljiva, ali su svi, osim liberala i nekih izuzetaka koji se mogu izbrojiti na tri četiri prsta jedne ruke, na nju pristali. Dakle, nema mnjinske podrške, nema Vujanovića, a neće biti ni Marovića, ni Mugoše. Smatramo, da za stranku koja ima 120.000 članova, kao što je DPS, nije teško naći kvalitetnu alternativu, ako se istinski želi koalicija sa liberalima.

Postoji li još neki uslov liberala za podršku manjinskoj vladi osim činjenice da ne žele na premijerskom mjestu Vujanovića , Marovića i Mugošu ?

- Mi smo raspolo eni za koaliciju u kojoj bi liberali dobili neka od ključnih mjesta u Vladi koja bi mogla garantovati početak promjena u Crnoj Gori . Jasno je da nas DPS ne želi kao koalicionog partnera jer sasvim dobro procjenjuje da će to bitio početak demontiranja njihovih političkih , finansijskih i vlasničkih monopola zasnovanih na ratnoprofiterskom kapitalu , a obezbijeđenih njegovim uključivanjem u šire tokove nelegalne evropske trgovine. Sve ovo je dovelo do pojave da najuži krug vlasničke oligarhije u DPS predstavlja danas, kako bi to Hrvati rekli, tajkune, dok je najveća većina ostalih u Crnoj Gori , kako to kažu liberali, kontejnerovana ili se nalazi u tom procesu.

Ukoliko ne bude postignut dogovor oko formiranja vlade suverenističkog bloka, mislite li da je mogu će da neko drugi podrž i manjinsku vladu i ko bi to mogao biti?

- Liberali ne prihvataju termin suverenistički blok, pogotovo ne nakon poptisivanja beogradskog sporazuma. On se podmeće dijelu javnog mnjenja u Crnoj Gori, kako bi se potisnula notorna činjenica da su visoki predstavnici DPS kao mastodonta koji je i partija i država, potpisali Beogradski sporazum koji pitanje crnogorskog suverenitieta izbacuje sa evropskog dnevnog reda. Dakle, to je DPS termin isključivo za unutrašnju upotrebu. On odgovara i SNP, jer se njegovim posredovanjem SNP i dalje može zalagati, ovoga puta ne za zajedničku državu jer je ona sporazmom potvrđeni fakat, nego cijepanjem svake tačke i zapete beogradskog sporazuma zbog njegovog, esenpeovskog, kako to oni kažu, učvršćivanja savezne države. E, između suverenista takozvanih i učvršćivača takozvanih, Crna Gora će uludo izgubiti narednih nekoliko godina, baš kao što je suludo izgubila prethodne.

- Ne znam ko bi mogao pružiti podršku DPS-u u ovim trenucima. Pominjalo se ime Narodne stranke, pravile su se razne kombinacije, ali smatram da je to malo vjerovatno. No, u Crnoj Gori je sve moguće. Nema kombinacije u koja se ne može ostvariti, a da je narodni ideološki guslar odmah ne opjeva ka junačko djelo.

Koliko su po Vama realni vanredni parlamentarni izbori i da li bi oni mogli promijeniti crnogorsku političku sliku?

- Ako se u ičemu slažem sa g. Djuaknovicem, slažem se u njegovim ocjenama da su prijevremeni parlamentarni izbori nejnepovljniji način za pokušaj prevazilaženja postojeće krize. Izbori su nepotrebni, oni bi samo doprinijeli produbljivanju podjela u Crnoj Gori. Kada se uzmu uslovi, a posebno atmosfera u kojoj su održani tek okončani lokalni izbori, stvari svakom dobronamjernom postaju poptuno jasne. DPS je bez zazora demonstrirala golu silu i čitavi arsenal prijetnji, ucjena, obećanja i lažnih nadanja usmjerila prema građanima. Ali, bitna novina. Nije se, kao do sada, takvom tehnologijom tražio glas za DPS, nego se tražilo da se na glasanje ne izađe. To je bio jedini način da se provjere glasovi polulojalnih, jer je postojao strah da se mito uzme, ali se, za uzvrat, ne zaokruži DPS. Oni više ni sebi ne vjeruju. Ipak, još uvijek imaju van institucionalne snage i moći da izbore režiraju svoju korist. Možda će pasti samo od sebe, kao griz koji se prospe.

U skupštinskoj komisiji koja će raditi na izradi Ustavne povelje je i predstavnik LSCG Dejan Vučinić. Kakve će stavove u toj komisiji zastupati vaš predstavnik?

- Mi smo uvedeni u poziciju svršenog čina, kao što smo u tu poziciju bili uvedeni ranih devedestih zahvaljujući Miloševićevom puču i njegovim crnogorskim trabantima. Ti isti trabanti, manevrom neviđene prevare većinske Crne Gore, uveli su nas u lavirinte beogradskog sporazuma. Ali, liberali nikada nijesu tražili državu zbog toga što su ekskluzivni Crnogorci, ili zato što su antisrbi, što su im godinama podmećali isti ovi trabanti koji su danas ekstra, super i stopostotni dukljanizovani Crnogorci, a koji su potpisali sporazum Mi smo ih nekad, smatram poptuno precizno nazivali šticung Crnogorcima. Liberalima je državna nezavisnost bila potrebna zbog činjenice da je to uslov broj jedan za početak sprovođenja brzog, radikalnog, efikasnog i što jeftinijeg sprovođenja tranzicije. Crnogorska država nije na evropskom dnevnom redu, a da li će biti i kad će to biti, to je bitanje za astrologe, a ne za nas. Ako sada nema željenog okvira, postoji drugi, koji je manje poželjan upravo zbog njegove nedefinisanosti i budućih sukoba koje će njegovo faktičko definisanje donijeti. Ali, i on je nešto u čemu moramo djelovati. A moramo djelovati zbog tranzicije. Eto, u tim gabaritima kretaće se naš predstavnik u komisiji.

Mislite li da je Beogradskim sporazumom sahranjena ideja o nezavisnoj Crnoj Gori, ili samo “zamrznuta” na određeno vrijeme kako tvrde u DPS i SDP?

- Ni jedna ideja se ne može sahraniti. Ideja je fluid, ona uvijek preživi, Stvar je u tome da li postoje povoljne okolnosti da ona urodi plodom ili ne. Objasnio sam politički osnov za naše viđenje Crne Gore u svijetlu njene nezavisnosti.

- Sa druge strane, Beogradski sporazum je sagledao činjenicu da prostor Crne Gore i Srbije još dugo neće biti sposoban za istinsku tranziciju. Put za demokratsku tranziciju treba da bude popločan demkratskim procesima koji bi trebali da oslobode maksimum pozitivnih energija u jednom društvu. Te polivalentne energije trebale bi se naći u jednoj tački u dodiru. To je da su promjene neminovnost, da one moraju biti demokratske, a da bi bile demokratske moraju se poštovati opšta pravila demokratske društvene igre koja moraju biti zapisana u Ustavu. Ustav se, dakle, mora od strane svih učesnika prihvatiti kao javno dobro, a političke elite moraju postići dogovor da će ga one, uvijek i u svakom trenutku, bile većine ili manjine u svakom smilu te riječi, poštovati.

- To je fundament samog osnova. Gdje su Srbija i Crna Gora u svijetlu te činjenice? Tačno tamo gdje je uopštenost beogradskog sporazuma, a to znači skoro nigdje. Zato smo zasluženo dobili beogradski sporazum. I mi i Srbija. I nek je srećno!

 

 

 


vrh

 

Copyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003