Program
Struktura
Istorijat
Liberali u Parlamentu
Liberali u Republickoj Upravi
Liberali u Lokalnoj Upravi
Zene Liberali
Mladi Liberali
Mitinzi
Izdavastvo
Foto Arhiva
Postavite Pitanje
Anketa
LSCG za vasu stranicu
Vasa Pisma
LSCG Shop
Linkovi
Arhiva
Liberali u Dijaspori

 


Uvod
 
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
1990 


   
Istorijat

LIBERALNI SAVEZ CRNE GORE
PODGORICA
7.01.1999.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ovogodišnja proslava Badnjeg dana i tradicionalno loženje dva badnjaka na Cetinju - ispred Cetinjskog manastira i ispred Dvora kralja Nikole - pokazali su nam kako vladajuća koalicija i na ovom osetljivom pitanju želi da stvori lažnu sliku o sebi i demokratizaciji koju je obećavala i da učini sve da, zbunjivanjem gradjana, održi kod njih privid o započetim promjenama. Od onih čija je vlast zasnovana na kradji ljudskih glasova, nas liberale ne čudi njihov pokušaj da nam ukradu i sjećanje i zdrav razum. Ali, moramo ih upozoriti: nećemo to dozvoliti!

Pitanje Crnogorske autokefalne crkve jeste, prije svega, pitanje poštovanja ljudskih prava, a iznad svega ispravljanje istorijske nepravde. Crnogorska autokefalna crkva nije nova crkva, nego obnovljena crkva koja je nekanonski ukinuta, crkva koja je bila jedan od stubova crnogorske državnosti, istorije i nacionalnog identiteta i koja je vlasnik svih pravoslavnih sakralnih objekata u Crnoj Gori. Vlast u Crnoj Gori, uprkos neumoljivosti istorijskih podataka, uprkos istrajnoj I iskrenoj energiji hiljada gradjana Crne Gore koji ovoj Crkvi pripadaju, godinama ne želi da prihvati istinu i uporno održava jedno nelegalno stanje priznajući jedino Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ove godine, upotrebom jednog od koalicionih članova Vlade, zaigrala je na još jednu prevaru Crnogoraca. Tako je izvela predstavu u kojoj predsjednik Vlade, predsjednik Skupštine i ministar vjera - daju državni okvir ritualu koji obavlja SPC, a potpredsjednik te iste Vlade - stidljivo, u ulozi anonimnog posmatrača, kao slučajno prisustvuje ritualu CPC - one koju njegova Vlada ne priznaje! Njegovo prisustvo niko ne bi ni primijetio da državna televizija nije, medju hiljadama ozarenih lica, snimila baš njegovo tužno.

Šta nam to pokazuje:
Prvo, vladajuća koalicija, svjesna neuništivosti pozitivne energije Crnogoraca koji žele svoju Crkvu, pokušava da je razbije prevarom: Vlada, zvanično, priznaje samo SPC, a nezvanično, priprema sebi odstupnicu da jednog dana, kada bude primorana, kaže kako je oduvijek priznavala postojanje i Crnogorske autokefalne crkve, samo od liberala nije mogla da dodje do izražaja.
I drugo, državna televizija je u potpunoj vlasti ove Koalicije i obavlja za nju najstrašniji zadatak: ispiranje mozga gradjanima slanjem poruka koje treba da ih potpuno odvoje od stvarnosti tako da prestanu da misle svojom glavom već da samo usvajaju slike sa ekrana.

Liberalni savez poručuje:

Gradjani Crne Gore,
Ako dozvolimo da nam laž, kradja i prevara postanu normalne pojave, uskoro nam neće trebati ni jedna crkva, jer nam onda više ni Bog neće moći da pomogne.

Služba za informisanje LSCG

 

 


vrh

 

Copyright © Liberalni savez Crne Gore, 2003